No items found.

Carmina Burana

Nog tot
Te zien tot
Was te zien tot
21
December
2022
+
Voor jaar en ouder

Grootste uitvoering Carmina Burana aller tijden. Meer dan 130 musici vertolken dit muzikale meesterwerk.

Dirigent Raymond Janssen tekent samen met het International Symphony Orchestra uit het Oekraïense Lviv en het nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’ voor een grootse uitvoering van de Carmina Burana. In 2019 & 2021 trok deze concertreeks volle zalen en verbrak alle records. Niet voor niets behoort de Carmina Burana – mede dankzij het wereldberoemde ‘O Fortuna’ - tot de meest populaire muziekstukken ter wereld. Meer dan 130 musici voerden het muzikale meesterwerk van componist Carl Orff uit en de publieke belangstelling was massaal. In december 2022 komt de Carmina Burana nu terug, sterker en indrukwekkender dan ooit!

Geniet van elk moment dat geluk brengt. Deze boodschap vormt het centrale thema van de Carmina Burana, een muzikaal meesterwerk van de hand van componist Carl Orff. In de 13de eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten - als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk - het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte hun Latijnse en Duitse teksten als basis van zijn Carmina Burana en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk vol met voortstuwende ritmes. Mede dankzij de uitzonderlijke koor- en orkestbezetting maakt dit van elke uitvoering een intense belevenis. Het meest beroemde stuk uit de Carmina Burana is zonder twijfel ‘O Fortuna’. Het heeft anno 2022 een iconische status bereikt en is toegepast bij tientallen commercials, als basisvoor hedendaagse hits en werd gebruikt bij films als Excalibur en The Doors. Dirigent Raymond Janssen presenteert tijdens zijn uitvoering van de Carmina Burana een overweldigende versie van dit spectaculaire nummer dat direct het hoogtepunt van het concert vormt. Het karakter van de muziek – majestueus en imposant -  zorgt sowieso voor een onvergetelijke middag of avond. De Carmina Burana is een scenische cantate voor sopraan, tenor, bariton, groot koor en orkest en speciaal geschreven voor een uitgebreide sectie bijzondere slagwerkinstrumenten. Zowel de teksten als de uitzonderlijke orkestratie van de Carmina Burana zijn uniek en bovendien rijkaan humor. De proloog, het magistrale koorwerk 'Fortuna Imperatrix Mundi', is tevens het slotkoor, waarmee de cirkel rond is.

Orkest en koor

Het majestueuze meesterwerk wordt onder leiding van Raymond Janssen uitgevoerd door het orkest met de gepassioneerde musici van International Symphony Orchestra Lviv en het Oekraïense nationale koor ‘Dumka’. Dit professionele koor staat wereldwijd bekend om hun unieke koorklank. Het orkest bestaat uitsluitend uit jonge, zeer begaafde en gepassioneerde musici. Ook in Nederland heeft dit orkest reeds een goede reputatie opgebouwd. In 2018 onder meer met een spectaculaire uitvoering van The Star Wars Suites van componist John Williams en voor een groots kerstconcert in Het Concertgebouw. Initiatiefnemer van deze bijzondere concertreeksen in Nederland is componist, pianist en dirigent Raymond Janssen.Hij is geen vreemde in de wereld van klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele en kwalitatief hoogstaande concerten. Janssen is vooral een specialist op het gebied van Oost-Europese topmusici. Hij slaagt er telkens weer in om complete symfonieorkesten en koren in spectaculaire bezetting naar onder meer Nederland, Duitsland, Italië en België te halen. Zijn inspanningen werden in november 2018 tijdens een speciale voorstelling in Het Concertgebouw bekroond met een culturele onderscheiding van Roemenië, die werd uitgereikt door de ambassadrice van dat land. Voor Janssen een belangrijke stimulans om door te gaan met de realisatie van unieke concerten. De tournee van de Carmina Burana is daar een goed voorbeeld van.

Uitvoerenden:

Orkest:

International Symphony Orchestra uitLviv

Koor:              

Het Nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’

Dirigent:        

Raymond Janssen

Solisten:        

Veronica Anușca – sopraan

Valentin Roceveanu – tenor

Iordache Basilic – bariton

Eugene Kruk - Viool

 

Voorprogramma*:

Danny Elfman - Music From Spider-Man

Hans Zimmer -Gladiatorsuite

Mykola Lysenko - Taras Bulba

John Williams - Schindlers List

John Williams - Dry your tears Africa

John Williams - Jaws main theme

Myroslav Skoryk -Melody            

John Williams - Uit Harry Potter: HedwigsTheme & Harry's Wondrous World

*Wijzigingen voorprogramma onder voorbehoud. 

Pauze

Carl Orff’s – Carmina Burana

 

Sponsors & partners

No items found.
No items found.

Geen resultaten gevonden.

Raymond Janssen

Dirigent

International Symphony Orchestra Lviv

National Choir of Ukraine 'Dumka'

Geen resultaten gevonden.