GROOTSTE CARMINA BURANA NOG EEN KEER IN NEDERLAND

10
/
10
/
2023

TEC Entertainment presenteert in November 2023 nog één keer een serie concerten van het wereldberoemde Carmina Burana van Carl Orff, uitgevoerd door het International Symphony Orchestra Lviv en National Choir of Ukraine DUMKA, onder leiding van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen. Wegens het grote succes en de populariteit van deze concerten na drie eerdere series komt er in November2023 nog één keer een tournee door Nederland.

 

Dirigent Raymond Janssen tekent samen met het International Symphony Orchestra uit het Oekraïense Lviv en het nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’ voor een grootse uitvoering van de ‘Carmina Burana’. Niet voor niets behoort de Carmina Burana – mede dankzij het wereldberoemde ‘O Fortuna’ - tot de meest populaire muziekstukken ter wereld. Meer dan 130 musici voeren het muzikale meesterwerk van componist Carl Orff uit. Het gezelschap wordt aangevuld met internationaal befaamde solisten Veronica Anusca (sopraan), Valentin Roceveanu (tenor) en Lordache Basilic (bariton).

 

‘Geniet van elk moment dat geluk brengt.’ Deze boodschap vormt het centrale thema van de ‘Carmina Burana’, een muzikaal meesterwerk van de hand van componist Carl Orff. In de 13de eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten - als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk - het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte hun Latijnse en Duitse teksten als basis van zijn ‘Carmina Burana’ en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk vol met voortstuwende ritmes. Mede dankzij de uitzonderlijke koor- en orkestbezetting maakt dit van elke uitvoering een intense belevenis.

 

Het meest beroemde stuk uit de Carmina Burana is zonder twijfel ‘O Fortuna’. Het heeft anno 2023 een iconische status bereikt en werd gebruikt in vele commercials en talloze televisieseries en films, van Friends en That ‘70s Show tot Lord of the Rings en Excalibur.  Ook het muzikale thema "Duel of the Fates" van Star Wars Episode I is duidelijk geïnspireerd op "O Fortuna" uit Carmina Burana. Dirigent Raymond Janssen presenteert tijdens zijn uitvoering van de Carmina Burana een overweldigende versie van dit spectaculaire nummer dat direct het hoogtepunt van het concert vormt. Het karakter van de muziek – majestueus en imposant -  zorgt sowieso voor een onvergetelijke concert.

 

Initiatiefnemer van deze bijzondere concertreeks is dirigent Raymond Janssen. Hij is geen vreemde in de wereld van klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele en kwalitatief hoogstaande concerten. Janssen is vooral eenspecialist op het gebied van Oost-Europese topmusici. Hij slaagt er telkens weer in om complete symfonieorkesten en koren in spectaculaire bezetting naar onder meer Nederland, Duitsland, Italië en België te halen.

 

Carmina Burana is van 5 tot en met 23 november 2023 te zien inAmsterdam, Utrecht, Eindhoven, Haarlem, Groningen, Den Haag, Rotterdam en Arnhem. Kaarten voor alle concerten zijn te koop via www.tec-entertainment.com

Gerelateerd
‍‍Nieuws