DIEDERIK EBBINGE SCHRIJFT NIEUWE MUSICAL ONZE JORDAAN

08
/
02
/
2024

NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL IN HET KADER VAN JUBILEUMJAAR AMSTERDAM 750

Op maandag 21 oktober 2024 gaat in DeLaMar in Amsterdam ONZE JORDAAN in première, een nieuwe Nederlandse musical geschreven en geregisseerd door Diederik Ebbinge, in het kader van het jubileumjaar Amsterdam 750, over de naoorlogse geschiedenis van de Amsterdamse wijk de Jordaan. Hoofdrollen worden gespeeld door Ellen Pieters, Richard Spijkers, Roosmarijn Luyten, Desi van Doeveren, Peter Gijsbertsen en Annick Boer. ONZE JORDAAN wordt geproduceerd door TEC Entertainment in samenwerking met de Theateralliantie.

 

Het verhaal van ONZE JORDAAN begint in het jaar2000. In een Amsterdams bejaardentehuis wordt Greet (Ellen Pieters) klaar gemaakt om in de gezamenlijke koffiekamer haar 80e verjaardag te vieren. Ze vertelt uitgebreid over haar leven in de Jordaan. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is haar man Jopie (Richard Spijkers) overleden, haar als alleenstaande moeder van twee kinderen achterlatend. Ze vertelt over de onderlinge saamhorigheid tussen de buurtbewoners, die versterkt wordt door het samenkomen met het koor de Belcanto’s, opgericht door haar Jopie. Dit alles tegen de achtergrond van de Jordaan, de armoede en het verval van de wijk. Van de plannen van de gemeente in de jaren ‘80 en ‘90 om de oorspronkelijke bouw te vervangen door nieuwbouw en de uittocht van de echte Jordanezen naar Purmerend, Lelystad en Almere. En van de komst van Yuppen en studenten, die de wijk weliswaar hebben gered van nieuwbouw en verval, maar daarmee ook het unieke karakter van de wijk definitief hebben veranderd. Een verhaal vol van humor, emotie, melancholie, teleurstelling en verbittering, maar vooral ook hoop en verzoening!

 

Het stuk wordt muzikaal ondersteund door de typische belcanto zangstijl, zoals we die kennen van Willy Alberti, Johnny Jordaan en Tante Leen. Nummers die de revue passeren, in eigen arrangementen, zijn onder meer “De Parelvissers”, “Bij Ons In De Jordaan”, “Funiculi, Funicola”, “Pikketanusie”, “Het Slavenkoor”, “Glimlach van een Kind”, “La Donna è Mobile” en “Amsterdams Parfum”.

 

De cast van ONZE JORDAAN bestaat verder onder andere uit Stefan de Kogel, Walter de Kok, Marieke Goemans, Julia Berendse, Mark Roy Luykx, Mitch Blaauw, Melinda de Vries en Willianne Liemborg. Het creatieve team bestaat naast Diederik Ebbinge uit Jeroen Sleijfer (muzikale leiding), Pim Veulings (choreografie), Carla Janssen-Höfelt (decor), GlennHewitt (kostuum), Bart van den Heuvel (licht) en Maarten Houdijk (geluid).

 

ONZE JORDAAN wordt in het kader van het jubileumjaar Amsterdam 750 geproduceerd door TEC Entertainment in samenwerking met de Theateralliantie. De première is op maandag 21 oktober 2024 in het DeLaMar in Amsterdam. ONZE JORDAAN is verder te zien Dronten, Groningen, Amstelveen, Breda, Hoofddorp, Almere, Alkmaar, Haarlem en Purmerend. Kaarten zijn te koop via de kassa van de theaters en www.onzejordaan.nl

Gerelateerd
‍‍Nieuws