Jon van Eerd

Opleiding

Jon van Eerd studeerde Engelse Taal- en Letterkunde en Theaterwetenschap  (Cum Laude).

Theater

​Jon begon zijn acteercarrière in Amerika en Engeland in producties als Equus, The Zoo Story en Death of a Salesman. Hij speelde o.a. in Marat/Sade bij Toneelgroep de Appel, Boeing Boeing en in musicals als Olivier B. Bommel, Titanic, Mamma Mia!, La Cage aux Folles en Moeder Ik Wil Bij De Revue. Jon speelde bij Purper en in de Broadway show The World Goes 'Round, en in eigen komedies zoals Oranje Boven, Een Rits Te Ver, Kantje Boord en Herrie In De Keuken. In 2013 vierde hij zijn theaterjubileum met de concerttour Jon en de Jongens. In december 2015 gaf Jon met een aantal solisten en begeleidt door het Metropole Orkest, een reeks concerten ter ere van de 100e geboortedag van Frank Sinatra. In het voorjaar van 2017 speelde Jon de rol van Eisler in de wereldpremière van de opera Eisler On The Go. In 2019 gaf Jon o.l.v. Jules van Hessen, samen met Noortje Herlaar en Cor Bakker in het Concertgebouw van Amsterdam een Hommage aan Michel Legrand. In december 2018 ging zijn zelf geschreven muzikale komedie Charley in première. De muziek is gecomponeerd door Michael Reed. De productie verscheen op CD en ontving vier Musical Award nominaties. Charley is ook succesvol in het buitenland, er staan producties op stapel in Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland en in Engeland zal een workshop worden georganiseerd. Helaas strooide het corona virus roet in het eten en staan alle plannen vooralsnog in de koekast.

Voor het seizoen 2018/2019 schreef en bewerkte Jon het script van The Addams Family, waarvoor hij een Musical Award ontving. In het seizoen 2019/2010 kwam Jon wederom met een hilarische nieuwe komedie van zijn hand: Herrie In De Keuken, met medewerking van o.a. Irene Moors en Beau van Erven Doorens. Helaas kwam de productie halverwege het seizoen stil te liggen door het wereldwijde corona virus. De komedies van Jon's hand kenmerken zich door een combinatie van hoog tempo met veel fysieke actie en gelardeerd met absurdistische uitdagingen. Deze theatervorm is met enige ironie gedoopt tot 'Het Nieuwe Genre'. De laatste twee in deze reeks waren Harrie Neemt De Benen en Zo Vader Zo Zoon.

​In 2015 richtte Jon samen met zijn echtgenoot Ton Fiere de productiemaatschappij Het Pretpakhuis op. Hun eerste productie voor het seizoen 15/16 was Harrie Babba, gevolgd door Harrie Let Op De Kleintjes in 16/17, Harrie & Eva in 17/18, Kunst & Kitsch in 18/19, Charley de komische musical  in 19/20, en Herrie In De Keuken in 20/21. In 2020 werd er in België een zeer succesvolle productie gemaakt van Harrie Let Op De Kleintjes. De titel staat ook op de rol om in Duitsland en de Verenigde Staten in productie te gaan.

Televisie/Film
Jon speelde o.a. in Flodder, Andre's Comedy Club, Meiden Van De WitBaantjer en de hoofdrol in de succesvolle serie Moeder Ik Wil Bij De Revue. Tevens was hij o.a. te zien in de films Flodder in Amerika en Mannenharten. Bijna al zijn komedies zijn geregistreerd en uitgezonden op TV. En ook zijn jubileumconcert was op TV te zien. In 2009 was Jon “de Mol” in Wie Is De Mol? en in 2015 speelde hij Pontius Pilatus bij het jaarlijkse spektakel The Passion.

Prijzen/Nominaties

In 1982 werd Jon verkozen tot Beste Mannelijke Acteur op het Internationale Feats Festival voor zijn rol in Equus. Voor zijn rollen in There's No Business Like Show Business en Nonsens werd hij genomineerd voor een Musical Award. Hij ontving er in totaal vier, een voor zijn rol in La Cage Aux Folles en een voor de bewerking van dezelfde musical. De derde Award ging naar hem voor de beste hoofdrol in de musical Moeder Ik Wil Bij De Revue. Voor de Moeder Ik Wil Bij De Revue ontving hij twee Musical World Awards, en voor La Cage aux Folles zelfs drie. Hij schreef De Fabeltjeskrant De Musical. Deze won de prijs voor beste productie. Voor het script en de bewerking van The Addams Family ontving hij zijn zevende Award. Hiernaast werd hij voor deze prijs alsmede voor de Toneelpublieksprijs talloze malen genomineerd: o.a. Een Rits Te Ver, Oranje Boven, Dubbel Op, De Tante van Charlie en Charley de Komische Musical. In 2011 ontving hij de Gouden Notenkraker en de Johan Kaartprijs.

Regie

Als regisseur heeft Jon vele uiteenlopende stukken geregisseerd, waaronder Whos's Afraid of Virginia Woolf?, De Kale Zangeres, Salomé, Een Midzomer Nacht Droom  en musicals zoals Guys and Dolls. In 2018 nam hij het stokje weer op met zijn regie van Kunst & Kitsch met o.a. Liz Snoijink, Raymonde de Kuyper en Arie Cupé. Als stemregisseur heeft Jon een eindeloze lijst van speelfilms, series, documentaires en games op zijn naam staan. Een paar zijn: Mary Poppins, Aladdin en The Lion King.

Overige

Jon geeft regelmatig in binnen- en buitenland workshops en lezingen op het gebied van theater, motivatie en werkbewustzijn. Dit kan al naar gelang de wens en omstandigheden op praktisch, theoretisch. universitair en zakelijk niveau.  Daarnaast vervult hij geregeld het dagvoorzitterschap bij allerlei instellingen zoals theaters en ondernemingen, waaronder gerenommeerde instellingen zoals Washington University (VS) en Bishopsgate Institute (VK) en het DeLaMar Theater in Amsterdam. Hij leende zijn stem aan vele animatieseries en films o.a. De Teletubbies, Pokémon, Sponge Bob, Shrek, Dispicable Me, Penguins van Madagaskar, De Ontbijtshow. Hij is de vaste stem van Eric Idle (Monthy Python) en Stephen Fry (Little Big Planet). Jon is te horen op verschillende CD’s van theater- en TV-producties. In 2013 bracht hij zijn eigen single uit ‘Een Ding Weet Ik Zeker’, dat sindsdien het lijflied van alter ego Harrie Vermeulen is geworden. Van de musical Charley kwam een Original Cast Recording uit op CD. In 2020 kwam de carnavalssingle 'Ieder Uur een Bittergarnituur' uit. In 2016 was Jon jurylid voor de John Kraaykamp Musical Awards. Na een seizoen gaf hij deze functie terug omdat hij in conflict zou komen met zijn eigen musical Charley. In 2021 werd hij benoemd tot voorzitter van dezelfde jury. Na afloop van de première van Zo Vader Zo Zoon - de afscheidsvoorstelling van het personage Harrie Vermeulen - ontving Jon uit handen van vriend en collega André van Duin de Komedie Award n.a.v. de 750.000e bezoeker.