Jon van Eerd

Opleiding

Jon van Eerd studeerde Engelse Taal- en Letterkunde en studeerde cum laude af met Theaterwetenschap (UvA).

Theater

Jon begon zijn acteercarrière in Amerika enEngeland in producties als Equus, The Zoo Story en Death of a Salesman. Bij Toneelgroep de Appel speelde o.a. in Marat/Sade en later in stukken als Boeing Boeing en in musicals als Bommel, Titanic, Mamma Mia en Moeder Ik Wil Bij de Revue. Jon speelde bij Purper en in de Broadway show The World Goes ‘Round en in vele andere producties. In 2013 vierde hij zijn theaterjubileum met de concerttour Jon en de Jongens. Maar we kennen hem vooral ook van zijn eigen komedies waarin zijn alter-ego Harrie Vermeulen al jaren centraal staat. In deze reeks schreef en speelde hij o.a. in De Tante van Charlie, De Bonbonfabriek, Oranje Boven, Harrie en Twee Meesters, Harrie Babba,  Harrie Let Op de Kleintjes en Harry & Eva.  Voor het theater regisseerde Jon uiteenlopend werk; o.a. True West, A MidsummerNight's Dream, Who’s Afraid OfVirginia Woolf? en Bedrog.

Televisie/Film

Jon speelde o.a. in Flodder, André’s Comedy Club, Baantjer en Roomservice. Tevens was hij o.a. te zien in de films Flodder in Amerika en Mannenharten. Bijna al zijn komedies zijn geregistreerd en uitgezonden op TV. Van zijn jubileumconcert Jon en de Jongens werd een speciale compilatie uitgezonden. In 2009 was Jon de mol in Wie is de Mol?. In de hitserie Moeder Ik Wil Bij de Revue speelde hij de beroemde revuester John Hoogendoorn. In2015 was hij Pontius Pilatus in het jaarlijkse spektakel The Passion. Jon leende zijn stem aan vele animatieseries en films o.a. De Teletubbies, Pokémon, Sponge Bob, Shrek, Despicable Me en De Pinguins van Madagaskar, Dispicable Me en The Minions. Hij is de vaste stem van Eric Idle (Monty Python) en Stephen Fry (Little Big Planet). Als regisseur tekende hij voor talloze films en series zoals Mary Poppins, Aladdin en The Flintstones.

Prijzen

In 1982 werd Jon verkozen tot Beste Mannelijke Acteur op het Feats voor zijn rol in Equus. Voor zijn rollen in There’s No Business en Nonsens werd hij genommineerd voor een Musical Award. Hij ontving er in totaal drie, een voorzijn rol in La Cage aux Folles en een voor de bewerking van dezelfde musical. Een derde Award ging naar hem voor de beste hoofdrol in de musical Moeder Ik Wil Bij de Revue. Als schrijver ontving hij meerdere nominaties voor de Musical Awards almede voor de Toneelpublieksprijs: o.a. De Fabeltjeskrant, Een Rits te Ver, Oranje Boven, Dubbel Op, Kantje Boord en De Tante van Charlie. In 2011 ontving hij de Gouden Notenkraker en de Johan Kaartprijs. Jon ontving twee Musical World Awards.

 Overig

Jon is te horen op verschillende CD’s van theater- en TV-producties. In 2013 bracht hij zijn eigen single uit ‘Een DingWeet Ik Zeker’ dat sindsdien het lijflied van zijn alter ego Harrie Vermeulen is geworden. In 2012 werd Jon benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.