West Side Story
West Side Story

 

West Side Story

 Zestig jaar na de wereldpremière keert de klassieke Broadway musical West Side Story voor slechts vier weken terug naar Nederland.

No. 1 ‘Greatest Musical of All Time’

The Times

Vanaf de eerste noot tot de laatste adem is West Side Story wereldwijd een van de meest geliefde musicals en een van de grootste liefdesverhalen aller tijden. Het verhaal is nu nog net zo aangrijpend en actueel als tijdens de Broadway première, precies zestig jaar geleden. De musical behandelt nog altijd actuele thema’s als racisme, immigratie en wapenbezit. West Side Story, met de muziek van Leonard Bernstein en de liedteksten van Stephen Sondheim, wordt algemeen beschouwd als de beste musical ooit geschreven.

Het romantische verhaal van Shakespeare's Romeo en Julia wordt in West Side Story  verplaatst naar het New York City van de jaren vijftig. Tony en Maria zijn twee jonge geliefden, gevangen tussen twee strijdende straatbendes: de Jets en de Sharks. Hun strijd om te overleven in een wereld vol haat, geweld en vooroordelen is één van de meest innovatieve, hartverscheurende en relevante muzikale drama's van onze tijd. 

West Side Story zit vol onvergetelijke songs als ‘Maria’, ‘Tonight’, ‘I Feel Pretty’ en ‘Somewhere’, wordt uitgevoerd door een bijzondere en energieke Amerikaanse cast en met de briljante oorspronkelijke Broadway choreografie van Jerome Robbins.

De spectaculaire wereldtournee van West Side Story is in December 2017 slechts vier weken te zien in het World Forum Theater in Den Haag en het MartiniPlaza in Groningen.

Muziek
Leonard Bernstein 

Tekst
Arthur Laurents  

Liedteksten
Stephen Sondheim 

Gebaseerd op de originele productie van

Jerome Robbins

Toen Leonard Bernstein, Jerome Robbins, Arthur Laurents en Stephen Sondheim bij elkaar kwamen om de musical te creëren die uiteindelijk West Side Story is geworden, was het hun doel om compleet gelijkwaardig te werken. Elk van hen moest de eigen talenten onvoorwaardelijk kunnen bijdragen, een plan dat net zo ambitieus als veelbelovend was. Het resultaat was fenomenaal. De vier wisten een eenheid van muziek, dans, script en teksten te bereiken die niemand ooit eerder had gerealiseerd en dat sindsdien niet is geëvenaard. Bernstein schreef een complexe score, die invloeden uit de Amerikaanse jazz combineert met klassieke en Latijns-Amerikaanse muziek, om zo een sublieme kunstwerk te creëren. Arthur Laurents, die al een succesvolle toneelschrijver en scenarist was voor regisseurs als Alfred Hitchcock en Max Ophüls, leverde een van de beste en tegelijkertijd strakste scripts in het hele genre. Jerome Robbins slaagde erin om zijn choreografie een integraal deel van het verhaal te maken. De jeugdige verlangens, angsten en bluf, zo pregnant en tot in detail beschreven in de tekst van Arthur Laurent, werden in dans vertaald op een manier die zowel briljant als tijdloos en authentiek was. Met zijn choreografie trotseerde Jerome Robbins onbekend terrein, net zoals Leonard Bernstein dat deed met zijn muziek. Stephen Sondheim, dan nog een onbekende jonge muzikant en tekstschrijver die later naar grote muzikale hoogten zou stijgen met musicals als Sweeney Todd en Into The Woods, is erin geslaagd om het pijnlijke proces van coming-of-age te vertalen naar beknopte en effectieve songteksten. Alleen in het unieke samenspel van al deze elementen onthult West Side Story haar ware kracht.

Mambo, jazz en een tragische liefde gevangen in de vuurlinie tussen twee vijandelijke bendes.

Het is een van de laatste snikhete dagen van de zomer in Manhattan en de jongens uit de wijk Upper West Side liggen op de loer. Klaar om op ieder moment dat ze met hun vriendinnen dansen te ontploffen, de lucht trilt met de ritmes van de mambo, rock 'n' roll en jazz. Ze behoren tot de twee vijandelijke straatbendes, de 'Jets' en de 'Sharks’, die deze wijk van New York regeren en een confrontatie dreigt. De ‘Jets’zijn de zonen van de vorige generatie immigranten die in  Amerika aankwamen, strijden met de nieuwkomers uit Puerto Rico, de 'Sharks', voor de overheersing van de straten in de omgeving. Onder hen Tony, een ‘Jet’, en Maria, de zuster van de leider van de vijand ‘Sharks’. De actie vindt plaats gedurende een paar uur op twee opeenvolgende dagen en maakt virtuoos gebruik van een heel scala aan verhalen: liefdesverhaal, action thriller en sociale studie, allemaal op hetzelfde moment. West Side Story vertelt het verhaal van een liefde tussen twee jonge mensen waarvan het geluk wordt vernietigd door de haat van de twee vijandige kampen in de stedelijke jungle van New York.

Een overvloedige productie van grote actualiteit

De originele choreografie van Jerome Robbins van West Side Story wordt gerecreëerd door regisseur en choreograaf Joey McKneely, een oud-leerling van Jerome Robbins. De muzikale supervisie is in handen van de gerenommeerde dirigent Donald Chan, die bij Bernstein zelf heeft gestudeerd en heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses van de maestro. Een grote ritmesectie en klassieke strijkers garanderen dat rijke, typisch Amerikaanse geluid van de composities Bernstein. De acteurs voldoen allemaal aan de strengste eisen. Joey McKneely, die aan verschillende projecten zeer nauw heeft samengewerkt met zijn artistieke mentor, waaronder in 1989 de zes maanden repetitieperiode voor Jerome Robbins Broadway, heeft een ensemble samengesteld van jonge, professionele performers die zo goed mogelijk overeenkomen met hun  personages. De jeugdige, voornamelijk Amerikaanse cast voert deze productie uit alsof ze het zelf beleven. De productie vergt het uiterste van de artiesten op het gebied van zang, dans en acteren. Alle audities vinden plaats op Broadway in New York City, de enige plek ter wereld waar men artiesten met de nodige technische virtuositeit en energie kan vinden. De bijzondere productie met 32 acteurs en meer dan 70 technisch personeel brengt West Side Story terug naar het toneel in al zijn actualiteit, waarvan het in de afgelopen 60 jaar niets heeft verloren.

Groot muziektheater: de bekroonde en internationaal gevierde productie

Joey McKneely’s gevierde enscenering van West Side Story heeft over de hele wereld voor  uitverkochte zalen gespeeld, van Londen, Parijs en Berlijn tot Sydney en Tokio. Het werd genomineerd voor de gerenommeerde Laurence Olivier Award en in Londen in 2009 bekroond met twee Theatregoers Choice Awards. De Neue Zürcher Zeitung schreef over de speelperiode in het Théâtre du Châtelet in Parijs: "overweldigende visuals in prachtige kleuren, een perfecte muzikale uitvoering, een boeiende productie en een overtuigende ensemble, zowel in hun handelen en hun dans [...] Verbluffende precisie in de dans scenes in combinatie met explosieve impact en een verschroeiende geest. [...] Een belangrijk stuk muziektheater in een geweldige enscenering die letterlijk het publiek van zijn zetels rukt , schreef de Londense Evening Standard verheugd: "Het is een fantastische, emotioneel beladen revival ".

Ook interessant