Verdi Requiem
Verdi Requiem
17 nov 2019 t/m 20 nov 2019
Snel naar:

Meesterwerk van Verdi in grootste uitvoering ooit

Hoofdrol voor emotie tijdens Verdi’s Requiem

Guiseppe Verdi is één van de meest illustere Italiaanse componisten aller tijden. Hij schreef meer dan twintig opera’s waarvan er een groot aantal absolute wereldfaam verwierf. Naast opera’s schreef de legendarische componist gelijktijdig met zijn opera Aïda het vermaarde ‘Requiem’. Duetten, aria’s en vooral de vele imposante koorpassages maken deze compositie tot één van de meest indrukwekkende belevingen in de concertzaal. Dit spectaculaire stuk wordt in de grootste bezetting aller tijden uitgevoerd door het International Symphony Orchestra uit Lviv en The National Choir uit Oekraïne ‘Dumka’ onder leiding van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen. Samen met gerenommeerde solisten vertolken ze de meest overweldigende versie van het ‘Verdi Requiem’ ooit. Het bijzondere concert is op 17 & 18 november te zien in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en op 20 november in De Doelen in Rotterdam.

Intens. Zo laat het ‘Requiem van Verdi’ zich wellicht het beste omschrijven. Overweldigende emoties, diepgaande muziek en prachtige melodieën staan centraal tijdens misschien wel het meest indrukwekkende muziekstuk dat ooit geschreven is. Het wordt bovendien vaak bestempeld als de beste opera die Verdi creëerde, omdat de muziek het publiek vanaf de eerste noot in vervoering brengt. Speciaal voor een korte Nederlandse tournee creëerde dirigent Raymond Janssen een spectaculaire versie van het ‘Requiem van Verdi’ die in deze vorm ongeëvenaard is. Meer dan 130 musici vertolken samen met beroemde solisten het iconische meesterwerk en zorgen voor muzikaal vuurwerk. Verdi schreef het wereldberoemde Requiem als eerbetoon aan twee mannen waarvoor hij groot respect koesterde: Componist Rossini en humanist Manzoni.


Emoties

De populariteit van het stuk ontstond niet zonder reden. Emoties als vergiffenis, verdriet, verlies en angst worden op meeslepende wijze voor het voetlicht gebracht. Het zijn gevoelens die voor Verdi niet onbekend waren en waar hij in zijn persoonlijke leven vaak mee geconfronteerd werd. De componist verloor zijn vrouw en twee kinderen. Misschien juist daarom was hij als geen ander in staat om zijn gevoelens te vertalen naar muziek. Zijn ‘Requiem’ is daarvan het indrukwekkende resultaat. De componist gebruikt veel krachtige ritmes en dramatische contrasten om zijn gevoelens tot uitdrukking te brengen. Ook vreugdevolle passages maken onderdeel uit van het ‘Verdi Requiem’. Samen maken ze van het concert – zeker in de uitvoering zoals die nu door Nederland op tournee gaat -  een onmisbare belevenis voor elke liefhebber van klassieke muziek.


Over Raymond Janssen

Initiatiefnemer van de concertreeks van het ‘Verdi Requiem’ in Nederland is componist, pianist en dirigent Raymond Janssen. Hij is geen vreemde in de wereld van klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele en kwalitatief hoogstaande concerten. Janssen is vooral een specialist op het gebied van Oost-Europese top musici. Hij slaagt er telkens weer in om complete symfonie orkesten en koren in spectaculaire bezetting naar onder meer Nederland, Duitsland, Italië en België te halen. Janssen maakt jaarlijks furore met kerstconcerten, is bekend door begenadigde uitvoeringen van de Matthäus Passion en Opera Gala’s maar draait tegelijkertijd zijn hand niet om voor vernieuwende projecten. In 2011 schitterde hij bijvoorbeeld met koor en groot orkest tijdens de Queen Experience in het Gelredome en hij vertaalde de epische muziek van The Lord of the Rings trilogie naar een spectaculaire concertreeks. Janssen oogst al jaren sinds jaren veel lof met zijn uitvoering van de Carmina Burana in uitverkochte zalen en is daarmee ook in 2019 door Nederland op tournee. Het ‘Requiem van Verdi’ behoort tot zijn persoonlijke favorieten. Alles is dan ook uit de kast gehaald om van deze concertreeks een onvergetelijke en intense belevenis te maken.

Volgende pagina:   Waar en wanneer
Ook interessant