Carmina Burana
Carmina Burana

 

Carmina Burana

Carl Orff is vooral bekend om zijn befaamde Carmina Burana, een uniek werk uit de muziekhistorie. Het prachtige ‘O Fortuna’ is door de jaren heen gebruikt in vele films, commercials en als basis voor moderne hits. In de 13e eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten, als een reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk, het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte deze Latijnse en Duitse teksten als basis en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het krachtige en opzwepende muziekstuk met voortstuwende ritmes is, dankzij de uitzonderlijke koor- en orkestbezetting, een overweldigend geluid. Carmina Burana spreekt door de mystieke en muzikale aantrekkingskracht, eeuwen later, nog steeds vele muziekliefhebbers van alle nationaliteiten en leeftijden aan.

Carmina Burana zal groots en boeiend uitgevoerd worden en is in Nederland exclusief te zien in het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, World Forum Den Haag en MartiniPlaza Groningen.

Het majestueuze meesterwerk wordt uitgevoerd door International Symphony Orchestra Lviv en The New Romanian Choir, onder leiding van dirigent Raymond Janssen. Het gezelschap van 135 personen bestaat uit het orkest van de zeer begaafde en gepassioneerde musici van INSO uit Lviv en het koor van de Staatsphilharmonie Banatul uit Timisoara. Het orkest is uitsluitend samengesteld uit jonge begaafde en gepassioneerde musici en het koor staat internationaal bekend om hun ongeëvenaarde, prachtige zuivere klanken. Ook in Nederland heeft dit gezelschap reeds een grote reputatie opgebouwd. Staande ovaties bij de Avé Maria Kerstconcerten en uitvoeringen van Carmina Burana in de afgelopen jaren, bevestigen dit. Het gezelschap wordt aangevuld met internationaal befaamde solisten.

Carmina Burana is een scenische cantate voor sopraan, tenor, bariton, groot koor en orkest, speciaal geschreven voor een uitgebreide sectie bijzondere slagwerkinstrumenten. Zowel de teksten als de uitzonderlijke orkestratie van de Carmina Burana zijn uiterst interessant en rijk aan humor. De proloog, het magistrale koorwerk Fortuna Imperatrix Mundi, is tevens het slotkoor, waardoor de cirkel rond is.

Uitvoerenden: INSO International Symphony Orchestra & The New Romanian Choir met solisten o.l.v. dirigent Raymond Janssen
Solisten:
Mariana Bulicanu – sopraan
Valentin Roceveanu – tenor
Lordache Basilic – bariton
Andreï Voic – vibrafoon diximus

Dirigent: Raymond Janssen

Voorprogramma:

Ouverture “Nabucco” Giuseppe Verdi
Bacchanale Camille Saint-Saëns
The Bridge Diximus Andreï Voica
Spanish Dance Myroslav Skoryk
Ouverture “Taras Bulba” Mykola Lysenko

 

Ook interessant