Carmina Burana
Carmina Burana
Snel naar:Meer dan 130 musici vertolken muzikaal meesterwerk

Grootste uitvoering Carmina Burana aller tijden

Dirigent Raymond Janssen tekent samen met het International Symphony Orchestra uit Lviv en het nationale koor Dumka, beide uit Oekraïne, voor de grootste uitvoering van de CARMINA BURANA aller tijden. Meer dan 130 musici voeren het muzikale meesterwerk van componist Carl Orff uit tijdens een exclusieve concertreeks in Nederland. CARMINA BURANA is van 3 t/m 26 november 2021 te zien in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Haarlem, Arnhem, Kerkrade, Hengelo en Apeldoorn. De serie is een vervolg op de volledig uitverkochte tournees van 2017 en 2019 . Niet voor niets behoort de CARMINA BURANA, mede dankzij het wereldberoemde ‘O Fortuna’, tot de meest populaire muziekstukken ter wereld.

Geniet van elk moment dat geluk brengt. Deze boodschap vormt het centrale thema van de CARMINA BURANA, het muzikale meesterwerk van componist Carl Orff. In de 13de eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten, als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk, het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte hun Latijnse en Duitse teksten als basis van zijn CARMINA BURANA en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk vol met voortstuwende ritmes. Mede dankzij de uitzonderlijke koor- en orkestbezetting maakt dit van elke uitvoering een intense belevenis.

Het meest beroemde stuk uit de CARMINA BURANA is zonder twijfel ‘O Fortuna’. Anno 2021 heeft met name dit stuk een haast iconische status bereikt en wordt al jaren gebruikt bij tientallen commercials, als basis voor hedendaagse hits en bij films als Excalibur en The Doors. Dirigent Raymond Janssen presenteert tijdens zijn uitvoering van CARMINA BURANA een overweldigende versie van dit spectaculaire nummer, dat het hoogtepunt van het concert vormt. Het karakter van de majestueuse en imposante muziek zorgt voor een onvergetelijke avond of middag. CARMINA BURANA is een scenische cantate voor sopraan, tenor, bariton, groot koor en orkest en speciaal geschreven voor een uitgebreide sectie bijzondere slagwerkinstrumenten. Zowel de teksten als de uitzonderlijke orkestratie van de CARMINA BURANA zijn uniek en bovendien rijk aan humor. De proloog, het magistrale koorwerk ‘Fortuna Imperatrix Mundi’, is tevens het slotkoor waarmee de cirkel rond is.

Orkest en koor

CARMINA BURANA wordt onder leiding van Raymond Janssen uitgevoerd door het orkest van de zeer begaafde en gepassioneerde musici van International Symphony Orchestra uit Lviv en het nationale koor Dumka, beide uit Oekraïne. Het orkest bestaat uitsluitend uit jonge, zeer begaafde en gepassioneerde musici, terwijl het koor bekend staat om de ongeëvenaarde, zuivere klanken. Ook in Nederland heeft dit gezelschap reeds een goede reputatie opgebouwd. In 2018 tekende het orkest onder meer voor een spectaculaire uitvoering van THE STAR WARS SUITES van componist John Williams, voor een kerstserie onder de naam A CHRISTMAS CAROL CONCERT en voor twee unieke OPERA GALA’S in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Initiatiefnemer van deze bijzondere concertreeksen in Nederland is componist, pianist en dirigent Raymond Janssen. Hij is geen vreemde in de wereld van klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele en kwalitatief hoogstaande concerten. Janssen is vooral een specialist op het gebied van Oost-Europese top musici. Hij slaagt er telkens weer in om complete symfonie orkesten en koren in spectaculaire bezetting naar onder meer Nederland, Duitsland, Italië en België te halen. Zijn inspanningen werden in november 2018, tijdens een speciale voorstelling in Het Koninklijk Concertgebouw, bekroond met een culturele onderscheiding van Roemenië, die werd uitgereikt door de Roemeense ambassadrice. Voor Janssen een belangrijke stimulans om door te gaan met de realisatie van unieke concerten. De tournee van CARMINA BURANA, in de allergrootste bezetting aller tijden, is daar een belangrijk voorbeeld van.

De kaartverkoop voor deze serie is van start gegaan.


123Concertgebouw45678
Volgende pagina:   Waar en wanneer
Ook interessant