Carmen La Cubana
Carmen La CubanaPassie, temperament en flair in unieke versie van Bizet’s Carmen

Beleef Carmen La Cubana exclusief in het DeLaMar theater

AMSTERDAM - Het is een absolute primeur. Nooit eerder was een Cubaanse musical in Nederland te zien. Met de komst van Carmen La Cubana naar Amsterdam komt daarin nu verandering. De musical – gebaseerd op de wereldberoemde opera van Georges Bizet – is van 25 januari tot en met 10 februari exclusief te zien in het DeLaMar theater. Beleef de meest vurige en gepassioneerde versie van Carmen ooit. Een 14 koppige live Latin band, de beste Cubaanse zangers & dansers en een prachtig decor nemen het publiek mee naar de bars en clubs van Havana. In Engeland, Duitsland en Frankrijk speelde Carmen La Cubana voor volle zalen en kreeg juichende kritieken. Nu verovert deze adembenemende musical Amsterdam tijdens een exclusieve serie shows. Zorg ervoor dat u deze bijzondere voorstelling niet mist!

Het verhaal begint aan de vooravond van de Cubaanse revolutie. Ver weg van Havanna droomt Carmen over een beter leven. De nog jonge soldaat José valt voor haar charmes en reist met Carmen naar de grote stad. Daar verliest ze haar interesse voor de soldaat en vlucht in de armen van een charismatische bokser. Met verstrekkende gevolgen… Carmen La Cubana is een intense voorstelling die klassieke operaklanken op overtuigende wijze combineert met opzwepende Latin muziek en Cubaanse flair. Een succesvol concept waaraan meer dan drie jaar voorbereiding vooraf ging. Regisseur van de show is de gerenommeerde Christopher Renshaw. Hij vestigde zich maandenlang in Havana om samen met de beste zangers, dansers en acteurs van het land te werken aan Carmen La Cubana. Hij creëerde een unieke voorstelling die het beroemde verhaal van Carmen transporteert naar de straten van Havana aan de vooravond van de revolutie.

De voorstelling ging in 2016 in première in het het Théâtre du Chatelet in Parijs en was direct een hit. Carmen La Cubana overtuigt als een ongeëvenaarde Caribische musical vol gepassioneerde ritmes, prachtige nummers en opzwepende dans. De musical ademt de sfeer uit van Havana zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke en legendarische versie van Georges Bizet en de zeer herkenbare melodieën. Het origineel is op een spectaculaire manier vertaald naar een Cubaanse versie. En dat is een prestatie van formaat, die zowel door pers als publiek omarmd wordt. Carmen La Cubana wordt gekenmerkt door grote, kleurrijke tableaus met een strakke en sensationele choreografie. Het verhaal geeft aan de opera van Bizet een geheel eigen dynamiek doordat het zich afwisselend afspeelt in een sigarenfabriek op het platteland en in het bruisende nachtleven van Havana. Carmen La Cubana heeft alles in zich om een onvergetelijke indruk achter te laten. Gepassioneerde liefde, salsa en zelfs een revolutie vormen de ingrediënten die deze musical uniek maken.

Carmen van Georges Bizet is één van de meest bekende stukken in het opera genre. Componist Alex Lacamoire heeft er een geheel eigen interpretatie op los gelaten die de goedkeuring van zowel puriteinse opera liefhebbers als musical fans kan wegdragen. Hij accentueert de Spaanse elementen in de originele versie en voegt daar Latin klanken aan toe. Een 14 koppige Latin band geeft daarbij nog eens extra Afro/Cubaanse flair aan de muziek. Samen zorgt dit ervoor dat de opera in de musicaluitvoering van Carmen La Cubana een geheel eigen karakter krijgt. Met deze musical maakt Lacamoire – die eerder twee Tony Awards won voor Hamilton (2016) and Dear Evan Hansen (2017) – zijn reputatie als begenadigd componist meer dan waar. Ook de choreografie mag niet onvermeld blijven. Deze verbindt typisch Cubaanse stijlen zoals de Rumba en de Mambo, met moderne dans. De unieke combinatie van een iconisch verhaal, bijzondere muziek en een indrukwekkende choreografie, maakt van Carmen La Cubana één van de meest spraakmakende musicals van dit moment.

 

Ook interessant